5 tips til valg av nytt teppe

Et godt teppevalg vil løfte et hvert interiør. Teppet tilfører lunhet, bedrer akustikken og forsterker soner – men hvordan tar man et godt teppevalg? Her har vi samlet våre 5 beste tips:

1. Tenk helhet
Hvilken stil ønsker du i rommet, og hvordan kan teppet være med på å gi det uttrykket? Ønsker du et elegant rom er kanskje viskoseteppe eller et annet blankt teppe riktig valg. Ønsker du et mer rustikt uttrykk, kan det være lurt å gå for et teppe med mer tekstur. Er det noen farger eller mønster du ønsker mer av eller ønsker å fremheve? Hvordan kan teppet hjelpe til med det?

2. Bruk farger aktivt
Hvilke farger finnes i rommet i dag, og er det noen farger du ønsker å fremheve?  Mange opplever at teppet er den samlende effekten som mangler i rommet. Se på veggfarge, gulvfarge, møbelfarger og andre elementer i rommet. Hvilke farger passer til? Hvilke farger er det mest av? Er noen farger i rommet ensomme? Hvordan kan teppet hjelpe fargene i rommet til å harmonere bedre eller falle mer på plass. Finnes det farger i et tilhørende rom du kan hente opp? Er rommet ensfarget, kan et teppe i en kontrastfarge være et godt valg. Er rommet fargerikt er det ofte en god idé å gå for et teppe i vegg- eller gulvfargen.

3. Jobb med ulike teksturer
De fineste rommene får man når man bruker teksturer og overflater aktivt. Et teppe tilfører en relativt stor flate med tekstur, det er også kanskje den viktigste årsaken til at et teppe gjør så mye med rommet. Hvilke teksturer finnes i rommet fra før, og hvordan kan teppet spille videre på disse? Tenk kontraster og ulikheter både i matthet, blankhet og grovhet.

4. Tenk funksjon
Ulike teppekvaliteter har svært ulike praktiske egenskaper. Før valget tas, kan det være lurt å tenke igjennom hvilke praktiske egenskaper teppet bør ha. Hvor skal det brukes? Er det gulvkaldt? Skal det tåle søl? Er det barn eller kjæledyr i huset? Bør det kunne vaskes eller renses? Velg et teppe som egner seg til dine behov.

5. Velg riktig teppestørrelse
Riktig teppestørrelse gjør underverker med et rom og en møbelgruppe. Før du handler teppet, mål opp møblene og rommet, og tenk ut hva som vil være akkurat passe stort. Marker gjerne med maskeringstape eller plasser noen holdepunkter på gulvet. Teppet bør være så stort at det rammer inn møblene med god margin, men samtidig ikke så stort at det går utover gangsoner og rommet i sin helhet. Alle våre tepper kommer i standard mål, ta gjerne utgangspunkt i disse målene. Om du ønsker et teppe med spesialmål, finner du det her.

Mer informasjon rundt teppestørrelser finner du her:
SofagruppenSpisegruppeSoverom