En guide for håndlagde tepper

Alle våre håndlagde tepper er laget av dyktige fagfolk, med erfaring og forståelse for teppefaget. Hvert enkelt teppe er nøye ferdigstilt og kvalitetskontrollert før de sendes til Norge.  Men med håndlagde produkter vil det alltid kunne forekomme ulikheter fra produkt til produkt. Bli kjent med teppet ditt og dets egenskaper, slik at du kan glede deg over det i mange år fremover!

Farge

Garnet i våre håndlagde tepper farges for hånd etter oppskrift. Da fibrene og innfargingen av garnet vil være ulikt fra gang til gang, vil få håndlagde tepper være helt like. Små fargevariasjoner fra produkt til produkt er normalt, det er en del av teppets identitet.

Størrelse

Størrelsesforskjeller på opptil 2-3% vil kunne forkomme. Tepper er et tekstilprodukt og derfor et fleksibelt produkt. Gjennom produksjonsprosessen går et teppe igjennom en rekke steg, blant annet vasking og tørking. Vær og klima vil påvirke krympingen av fiberne i teppet, og selv om det er tatt høyde for dette i beregningen av størrelse, vil utfallet kunne variere noe. Hvert håndlagde teppe er unikt.

Loing

Alle tepper med kuttet overflate (cutpile) i naturmaterialer vil loe noe i starten. Loingen kommer av overskuddsgarn som løsner når teppet tas i bruk. Det er helt normalt. Loing vil avta over tid – hvor lenge avhenger av mengden trafikk og bruk, samt renhold. Loingen vil også variere fra produksjon til produksjon grunnet små forskjeller i fibre, og loing påvirkes også av fuktnivået i miljøet (denne bør være 50-60%). Tørr luftfuktighet vil gi mer loing. Vi anbefaler å støvsuge teppet ekstra i starten dersom det loer mye. Bruk en god støvsuger med det flate munnstykket. Ikke bruk børster, dette gjelder også robotstøvsuger.

Bretter/krøll

Når et nytt teppe rulles ut av plastemballasjen, kan det være vanskelig å rulle ut eller ha bretter i overflaten. Dette skjer fordi teppet har vært rullet tett sammen og holdt denne formen under frakt og lagring. Når teppet legges flatt vil det gradvis rettes ut – og være helt fint innen en uke eller to. Å rulle teppet motsatt vei over natten vil også kunne hjelpe prosessen. Her også spiller fuktigheten i rommet inn. Anbefalt luftfuktighet er 50-60%.

Lukt

Lukt kan komme av farge, garn og at teppet har vært fraktet i tett plast hele veien fra India. Normalt vil lukt forsvinne innen en uke etter at det er pakket og rullet ut. For å fremskynde prosessen kan teppet også legges utendørs dersom vær og miljø tillater det.

Bleking

Fargene i et teppe vil blekes over tid når det eksponeres for direkte sollys. For å minimere fargeforskjellen fra side til side anbefaler vi å snu teppet 180 grader et par ganger i året.

Sjatteringer

Sjattering er en effekt som oppstår på bakgrunn av lysrefleksjon, og kommer av at garnet ligger i ulike retninger i overflaten. Nye tepper kan ha sjatteringer når de rulles ut, disse vil reverseres med bruk. På mange tepper er sjatteringer i overflaten en del av teppets naturlige estetikk.

Løse tråder

Løse tråder eller fiber vil forekomme på håndlagede tepper som følge av bruk. For å fjerne løse tråder fra et teppe med løkker eller kuttet overflate (cut pile/loop pile), klipp av tråden med en liten saks i samme høyde som resten av overflaten. Ikke dra i tråden da det kan løsne flere sting. For å reparere løse tråder på flatvevede tepper, bruk en tykk heklenål og trykk tråden ned igjen i teppet. Ikke klipp av tråden, det vil kunne skade strukturen/veven.

Frynser

Frynser er en dekorativ avslutning på teppet og en viktig del av struktur og vev. For å holde dem pene og unngå floker kan de gres og støvsuges. Frynsene kan også stusses om de blir stygge, men pass på å ikke klippe dem for korte, da det kan skade renningen/baksiden av teppet.

Trykkmerker

Når tunge møbler og gjenstander blir stående på teppet, vil garnet i teppet bli presset ned og merkene være synlige når møblene flyttes. De aller fleste trykkmerker vil vanligvis forsvinne av seg selv når gjenstandene flyttes og teppet er i bruk. Man kan også forsiktig «klø/pirke» på trådene for å få dem til og heve seg raskere, men sørg for å ikke skade strukturen og trådene i teppet.