Hvordan velge teppe til den grå sofaen

En av de vanligste henvendelsene vi får, er nettopp hjelp til å velge teppe og teppefarge til den grå sofaen.

Grått er den vanligste sofafargen i Norge, og grå sofa passer til det meste. De aller fleste tepper passer til og vil gi den grå sofaen et løft. Samtidig er det mange som er usikre på hva de skal ta beslutningene basert på, og vi har derfor satt opp noen punkter som er fine å ta med i betraktningen – og hjelper på veien til å skape en fin og helhetlig stue.

Hvordan ser rommet ut i dag?

Er rommet monokromt fargesatt (ensfarget), kan det være vakkert med et teppe som skaper kontrast og/eller tilfører farge eller mønster. For eksempel grå vegger og grå sofa gjør seg godt med tilskudd av farge. Teppet kan da være et godt sted å implementere det; det tar en relativt stor flate og tilfører både tekstur og lunhet. Hva er yndlingsfargen din? Hva med et teppe i den fargen eller et dekorativt mønster?

Er det mye farger og mønster ellers i rommet, vil et roligere teppevalg ofte være fordelaktig. Det vil da være et godt alternativ å velge et teppe som går i samme farge og nyansegrad som veggfargen eller gulvet.

Ting å tenke på:

Veggfargen

En god ting å starte med når en skal velge gulvteppe er å se på veggfargen. Vil rommet kle et teppe i samme farge som veggen, eller vil dette bli enda mer av samme farge? Mange har både grå vegger og grå sofa, rommet kan da godt kle et teppe i en annen farge, men har man for eksempel en grønn vegg og en grå sofa, vil et grønt teppe være vakkert. Det vil også et mønstret teppe, som tar opp både grønt og grått, eller en annen farge i rommet. Hva ønsker du å fremheve?

Gulvfargen

Hvilken farge og nyanse har gulvet. Går gulvet i gult, grått, hvitt eller en annen fargetone? Teppet skal ligge på gulvet, og det bør derfor ha en farge eller fargetone som spiller på lag med gulvet.

Har man mange forskjellige farger i rommet fra før, og ikke ønsker mer av veggfargen, kan et teppe i en farge som ligner gulvfargen være et godt valg. Det vil gi lunhet og ro, samtidig som du får soneinndelingen.

Hvilken grånyanse har sofaen

Grått er så mye, og går fra lyst til mørkt og kaldt til varmt. Se derfor an hvilken nyanse tekstilet har. Om du ønsker et grått teppe til den grå sofaen, er det en fordel at de ulike gråtonene har en grad av tilhørighet. For eksempel begge går mot blått eller begge går mot brunt, osv. Det vil også være enklere å få blågrå sofa til å fungere med et blått teppe, og en varmgrå sofa til å fungere med varme og brune farger. Samtidig må man ikke glemme effekten av kontraster, derfor kan nyansegraden gjerne være ulik. For eksempel mørk sofa og lyst teppe, eller lys sofa og mørkt teppe.

Hva slags tekstil har sofaen?

Det er fint med litt kontraster i overflater og teksturer. Matt kler blankt, og blankt kler matt. Matt kler også matt, mens blankt og blankt kan bli litt mye. En fin tekstur får en vakker kontrast mot en grovere tekstur og motsatt. Hva tror du spiller best på lag med ditt sofastoff og hvilket uttrykk ønsker du? Er du på jakt etter et eksklusivt og luksuriøst uttrykk, er ofte et blankt teppe et naturlig valg. Mens om du ønsker noe mer rustikt og sanselig, kan et spennende ullteppe eller et sisalteppe være en god match. Vi har også mange flotte syntetiske tepper i ulike overflater og mønster. Utforsk våre tepper her.

Den brungrå sofaen igjen, denne gangen med et brungrått teppe i viskose (blankt).
Her kunne med fordel kontrasten i nyansegrad mellom sofa og teppe vært større, men resultatet er fortsatt pent.

Størrelse

En god tommelfingerregel er teppet ikke skal være smalene enn sofaen. Er sofaen for eksempel 2,5 meter bred, vil det se penere ut å velge et teppe i 200×290 enn 160×230, nettopp fordi det vil være bredere enn sofaen. Er det plass, kan det også være fint med et enda større teppe. Se vår størrelseguide her.

Kort oppsummert:

1. ROMMET I DAG – ensfarget eller mønstret og fargerikt?

2. VEGGFARGE – tenk helhet mellom sofa, vegg og teppe.

3. GULVFARGE – teppefargen bør matche gulvet – iallefall til en viss grad.

4. NYANSE PÅ SOFAEN – la teppe- og sofafargen spille på lag.

5. TEKSTUR OG TEKSTIL I SOFAEN – skap gjerne kontraster i teksturer og overflater.

6. STØRRELSE – sørg for at teppet er stort nok i forhold til sofaen.

Viktigst av alt!

Føl deg frem med teksturer og farger, og kjenn på magefølelsen. Det viktigste er at du skal trives og kose deg i ditt eget hjem. Er du fortsatt usikker hjelper vi deg gjerne på facebook.