Jute – Materialer for en bærekraftig fremtid

Flere av utfordringene vi møter på i dagens samfunn, kan løses ved å ta i bruk en plante som har gitt fiber til tekstilproduksjon i over 5000 år. 

Jute er en tekstilfiber som utvinnes fra juteplantens stilker. Det vitenskapelige navnet på planten er egentlig Corchorus capsularis, og produseres i all hovedsak i India. Dermed er også materialene kortreiste for oss som har produksjonsfasiliteter i India. 

Juteplantene er hurtigvoksende og avlingene er ferdig vokst i løpet av bare seks måneder, noe som gjør at det kreves svært lite jord og andre ressurser for å dyrke en avling. Det kreves heller ingen plantevernmidler eller kjemisk gjødsel for å dyrke disse plantene, noe som gjør at tekstilene er hundre prosent økologiske. 

I tillegg til de bærekraftige egenskapene, er jute veldig godt egnet til å brukes i gulvtepper. Fibrene er både motstandsdyktige, enkle å vedlikeholde og vakre å se på. Derfor har vi et bredt utvalg av jutetepper i vårt sortiment. Her kan du bli bedre kjent med dette fantastiske materialet!

Bærekraftig bruk av naturressurser 

Aldri før har bærekraft vært mer i vinden enn det er nå. Både store selskaper og mindre bedrifter har nå satt ytterligere fokus på bærekraft både i egen produksjon og utvinning av råstoff til materialer. 

Hos oss i InHouse Group står bærekraft sentralt i alle ledd i den daglige driften, helt fra produksjon av råvarer til materialene våre, til arbeidsmiljøet for våre ansatte. Vi bruker jute som råvare for teppeproduksjonen av flere grunner. 

Hurtigvoksende plante

Corchorus capsularis, eller Jute som de fleste kjenner den best som, vokser svært hurtig. Fra en avling er høstet, kan det vokse en ny avling som er høsteklar allerede etter seks måneder. Dette gjør at det kan produseres store mengder av denne planten på kort tid, på et lite område. Jorden skades ikke av å ha flere avlinger etter hverandre og er fruktbar over lang tid. 

En hurtig vekst og jevnlig høsting av planten gjør også at det kreves lite ressurser for å gro planten. Den krever lite vann, noe som er en stor fordel i områder der dette er en svært verdifull ressurs. 

Økologisk materiale

Juteplanten er også en av få plantesorter som produseres helt økologisk. Her er det faktisk ikke noe behov for å tilsette hverken plantevernmidler eller gjødsel, noe som er optimalt både for jordsmonnet i området og for de som arbeider med innhøsting og tilsyn av planten. 

Lokale råvarer

Juteplanten kan dyrkes i flere ulike tropiske klimaer, men har i hovedsak sitt tilholdssted i India. Her har vi også våre produksjonsfasiliteter, noe som gjør juteplanten til en kortreist råvare fra fiber til vevstol.  

En kortreist råvare har også flere fordeler for miljø og bærekraft. Det at vi ikke trenger en omfattende og lang transport av råvarene er en av de største fordelene og gjør at dette er produkter med lavt utslipp av skadelige gasser. I tillegg har vi også langt bedre kontroll på hvordan planten vokser og vedlikeholdes, og over håndtering av materialet underveis. 

Lavt utslipp og høy produksjonsverdi

FNs mat- og landbruksorganisasjon (FAO) forklarer også at en av de store fordelene med produksjonen av juteplanten er den høye produksjonen av oksygen, og omdannelsen av Co2, noe som er helt unikt ved nettopp denne planten. 

Dersom det plantes jute over en hektar med jord forbruker den hele 15 tonn karbondioksid, og omdanner dette til 11 tonn oksygen. Det er mer enn noe annet tre i hele verden, og juteproduksjon kan dermed anses å være svært positivt for klimaet. 

Vakre tepper skaper naturlig ro i hjemmet

I tillegg til å være et materiale med lavt fotavtrykk i dyrking og produksjon, er jute også et svært slitesterkt materiale med enkelt vedlikehold, som bringer det naturlige inn i norske hjem.    

Hos oss kan du finne flere serier med jutetepper og her skal vi presentere et utvalg for deg. 

Jute Natur

Jute natur er et vakkert og naturlig teppe som virkelig bringer naturen inn i ditt hjem. Teppet er behagelig å gå på, demper støy og støt fra gulvet, og er ikke minst svært enkelt å vedlikeholde. 

Dette teppet er i klassisk rundvev i 100 prosent ren jute. Det gir et rustikt preg og er et vakkert tilskudd til ethvert rom. Den runde formen på akkurat dette teppet gjør at det er enkelt å plassere, enten du ønsker å bruke det i stue, under spisestue, fritt på gulvet eller i gang og liknende. 

Jute er ikke så godt egnet for bruk i våtrom som andre tepper, men er enkelt og vedlikeholde når det brukes i tørre rom. Disse juteteppene er håndlaget, noe som gjør at variasjon i farge og størrelse kan forekomme. Hvert eneste teppe er helt unikt.

Veno Terra/Natur

Et helt annet eksempel på juteteppene du kan finne hos oss er modellen Veno. Her har du et mønstret og flerfarget teppe, som skaper et helt annet inntrykk i ditt hjem, men som likevel ivaretar det naturlige preget. 

Veno er et stilrent og bærekraftig teppe. Det har et moderne og tidsriktig abstrakt mønster i nydelige fargenyanser, og har i tillegg dekorative frynser i endene. Dette teppet egner seg like godt på soverom som i spisestue, noe som gir deg store muligheter for å variere uttrykkene du skaper.  

I likhet med Jute Natur er også dette teppet håndlaget, og dermed helt unikt både i farge og størrelse. Derfor er det viktig å merke seg at dette ikke alltid samsvarer med bilder du ser, eller tepper som andre har fått levert. 

Mathilde (jute og ull)

Jute er også en råvare som er enkel å kombinere med andre stofftyper. Et fantastisk eksempel på dette er modellen Mathilde  som er et ullteppe, kombinert med jute. Dette skaper et slitesterkt teppe med et vakkert uttrykk. 

Mathilde  er et stilsikkert teppe med goose eye-vev  som kommer i flotte  fargekombinasjoner, med et rustikt og tidsriktig uttrykk. Dette teppet egner seg svært godt i flere ulike rom og hus, og kommer både som tepper og løpere. Her kan du også enkelt bytte de ut og skape ulike uttrykk og soner i et mindre rom. 

Teppet er også flatvevd og vendbart, og dermed får du to tepper i ett. Mathilde er også håndlaget og kan variere i farge og størrelse. Her får du et vakkert og helt unikt teppe. 

Flotte kvalitetstepper med en god ettersmak

Bærekraft trenger slett ikke gå på bekostning av hverken kvalitet, eller etter moderne og stilig design. Hos oss finner du jutetepper som varierer både i form, farge og design, slik at du kan finne teppet som passer aller best hjemme hos deg. 

Jute er også et produkt som enkelt kan gjenbrukes, noe som gir en god ettersmak når du kjøper tepper av dette materialet. Ønsker du å se flere av teppene vi kan tilby? Ta en kikk på våre nettsider ved å klikke her, eller søk på “jute” når du er inne på våre nettsider. Håper du blir inspirert!