Med fokus på miljøvennlige materialer

Bærekraft er et svært viktig punkt på agendaen i vår produktutvikling, og vi jobber aktivt med å finne gode produkter i naturlige og miljøvennlige materialer. Nedenfor er en oversikt over materialer du kan se etter, dersom du ønsker deg et teppe med bedre samvittighet.

Ull

Ull er et animalsk fiber, hentet fra pelsen til dyr. Vanligst er sau, men det finnes også ull fra for eksempel geit og lama. Pelsens funksjon er både varmeisolerende og fuktabsorberende, og det er nettopp dette vi drar nytte av når vi anvender ull som tekstilfiber. Ull er et 100 % fornybart og naturlig materiale. Ull har temperaturregulerende egenskaper, og om vinteren vil ullen virke varmende mot huden, mens den vil føles nøytral eller svalende om sommeren. Fibrene kan absorbere fukt og kan derfor virke positivt på inneklimaet. Materialet er naturlig flammehemmende, og er derfor et mer brannsikkert materiale enn syntetiske varianter. Det har også selvrensende og bakteriehemmende egenskaper. Det gjør at ulltepper er ekstra lette å vedlikeholde og har lang levetid.

Bærekraftig teppe: Mylla er laget i restegarn, det betyr at ullen som ble til overs fra annen produksjon nå dekorerer et flott og bærekraftig teppe.

Jute

Jute er et plantefiber som ekstraheres fra barken til juteplanter. Det er et naturlig fiber med gylden og silkeaktig glans, og kalles ofte for «Det Gylne Fiber». Det tar ca 120 dager å avle opp jute før høsting. Den største delen av juteproduksjonen foregår i India og Bangladesh, og materialet trenger derfor ikke å fraktes langt før teppene blir ferdig håndlaget i India.

Jute er 100 % biologisk nedbrytbart og resirkulerbart. Plantene har lite behov for plantevernmidler og gjødsel. Fibrene har høy strekkfasthet, lav strekkbarhet og god pusteevne. De har også isolerende og antistatiske egenskaper, og bidrar til fuktregulering og har lav varmeledningsevne. 

Jute er utnevnt som et av fire «Fredtidsfiber» av FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations).

Fremtidsfiber: Lusaka er produsert i materialet jute, som omtales av FAO som et av fire “fremtidsfiber” grunnet sin miljøvennlige profil.

Tencel®

Tencel® utvinnes fra cellulose i Eukalyptus-trær. Trærne vokser i naturlige skogområder som ikke krever annet enn regn for vekst. Produksjonen er FSC-sertifisert, som garanterer bærekraftig skogsdrift. Trær som brukes i produksjon blir erstattet, og selve råvareproduksjonen forbruker CO2 og produserer oksygen. Skogsdriften foregår på områder som ikke passer til matjord, og kommer dermed ikke i konflikt med matproduksjon. 

Tencel® er et slitesterkt materiale med mange av de samme gode egenskapene som ull. Tencel er et natulig mykt og behagelig fiber, og tepper laget i Tencel har en luksuriøs og silkeaktig overflate. Tencel® fibrene har en større fleksibilitet enn andre tradisjonelle viskosekvaliteter. Viskosetepper laget i Tencel® er derfor ekstra slitesterke og tåler vann og søl bedre enn andre viskosekvaliteter.

Tencel® er et registrert varemerke for lyocell fra tekstilprodusenten Lenzig,

Silkemykt med god samvittighet: Den populære serien Charles er håndvevet i Tencel®.

Bambusviskose

Bambus er en miljøvennlig og fornybar ressurs som vokser svært fort. Når planten er høstet skyter roten nye skudd og vokser opp på nytt. Planten har naturlige antibakterielle egenskaper, noe som gjør at den kan dyrkes uten bruk av sprøytemidler. Viskosen utvinnes i en kjemisk eller mekanisk prosess, hvor fibrene brytes ned for så å kunne brukes til tekstilproduksjon.

Bambusviskosen er myk og behagelig mot huden. Den er naturlig allergivennlig, pustende og luktreduserende. Ved bruk i teppeproduksjon, får man nydelige og silkemyke tepper med en flott glans.

Dekorativ bambus: Kenya er et flott og dekrativt teppe, håndvevet i bambusviskose.

Sisal

Sisal er et naturmateriale som utvinnes fra bladene til sisalplanten. Bladene knuses og den grønne massen i bladene skrapes bort for å etterlate lange fibre som deretter tørkes og forberedes for veving. All vår sisal er basert på de originale østafrikanske (Tanzania) sisalfibrene av høyeste kvalitet. Fibrene er fri for statisk elektrisitet, og tiltrekker seg derfor ikke støv. Sisalfibrene bidrar til å regulere fuktigheten i rommet; er luftfuktigheten høy, absorberer sisalfibrene fuktighet, er luftfuktigheten lav, avgir de fuktighet. Et sisalteppe vil derfor bidra til et bedre inneklima. Våre sisaltepper har en bakside i lateks og kantbånd i polyester.

Resirkulert bomull

Bomull er det mest kjente tekstilfibret. Det er et mykt plantefiber som vokser rundt frøene på bomullsplanten. Bomull har lange tradisjoner, og er et populært materiale i tekstilproduksjon på grunn av sin myke overflate, gode vaskeegenskaper og evne til å absorbere fukt. Det er også hyperallergenisk og antistatisk.

Resirkulert bomull er gjenbruk av bomullsfiber eller tekstildeler. Ofte betyr dette at bomullsstoffet konverteres ned til fiber og brukes på nytt til å lage tekstil, men det også mulig å bruke hele og ferdige bomullstekstiler, som da kokes og gjenbrukes i sin helhet, i for eksempel ryer.

Resikulert på barnerommet: I vår barnekolleksjon Lek, er alle designene trykket på resirkulert bomull.

Lin

Lin er et plantefiber utvunnet fra fibrene lin/flax planter. Det er et veldig sterkt og absorberende fiber, som tørker raskt. Lin kjennetegnes ofte av sitt organiske og upolerte utseende, og brukt i tepper, tilfører lin et autentisk og naturlig preg.

Lin er et 100% naturlig og miljøvennlig tekstilfiber. Det er naturlig svalende og fuktregulerende. Fibrene er naturlig antistatiske og fuktledende, og har også antibakterielle og hyperallergeniske egenskaper.

Linz er laget i en kombinasjon og ull og lin. Lin er brukt i renningene. Kombinasjonen av materialer skaper et rustikt teppe med gode egenskaper.

PET – resirkulert polyester

PET er resirkulert plast som gjennvinnes og omdannes til tekstilfibre. Ofte er materialet hentet fra plastflasker og søppel som er funnet i havet. Det betyr altså at gammel søppel kan få nytt liv i hjemmene våre som flotte, dekorative tepper.

Brukt i tepper, har PET gode vedlikeholdsmessige egenskaper. Teppene er enkle å rengjøre da fibrene ikke trekker til seg væske. PET kan også brukes i utetepper, da teppene vil tåle vann og vær. Fibrene er svært egnet til å fargesette i klare og sterke farger. Mange av våre polyestertepper er laget helt eller delvis i resirkulert materiale, men vi merker kun de teppene der dette er beskrevet.