Våre beste tips til hvordan bruke tepper i hjemmet

Det kan føles utfordrende å ta i bruk tepper i ditt hjem. Hvilke tepper som er egnet for de ulike sonene, er helt avhengig av hva de ulike sonene brukes til, og hva de vil bli utsatt for i hverdagen. Her gir vi deg våre beste tips til hvordan du bruker tepper riktig i ditt hjem. 

Ulike tekstiler har ulike bruksområder, ulikt behov for vedlikehold og ulike fordeler. Et teppe kan være med på å definere hele rommet det legges i, og et nytt gulvteppe kalles ofte for den billigste formen for oppussing. 

Livet inneholder betraktelig flere hverdager enn noe annet, og det er disse dagene du må ha i bakhodet når du velger tepper. Har du barn eller husdyr, bør du også tenke på det ekstra kravet til enkelt vedlikehold på spesielt utsatte områder som stue og spisestue. 

Vi tok en prat med en av våre dyktige spesialister, Torhild Rustenberg, som er kreativ leder hos InHouse. Sammen har vi gått gjennom et hus rom for rom, og hun har gitt oss sine beste tips til hvordan du velger riktig teppe til de ulike sonene. 

STUE

I de aller fleste hjem blir stuen et naturlig samlepunkt på kveldstid. Dette er et rom som skal invitere til kos og avslapning, men som også skal kunne ta i mot gjester og familie ved spesielle anledninger. 

Det er flere ting du bør tenke på når du skal legge teppe i en stue, men Rustenberg er klar på at det er spesielt en ting du bør være klar på når du innreder hjemme hos deg. 

– Jeg tenker det aller viktigste er at teppet er stort nok. Et godt og romslig teppe vil gi en opplevelse av god soneinndeling, og en følelse av luksus. Rommet vil fremstå velmøblert. 

Se våre tepper på spesialmål, på disse kan du velge målene som passer for ditt hjem. Her kan du faktisk få en bredde på hele 400 cm, dersom det passer i din stue. 

Når det kommer til det estetiske ved teppet du velger å legge, er dette en veldig individuell sak. Vi fører tepper som passer de alle fleste stiler enten du foretrekker det rustikke, det elegante eller det mer spennende. Vi har et stort utvalg av mønster, farger og tekstiler. Her kan du harmonisere eller skape kontraster til resten av interiøret ditt. 

SPISESTUE

Det er heller ingenting i veien for å legge et deilig og mykt teppe under spisestuen din. Enten du bruker spisestuen hver eneste dag, eller du ofte sparer den til du får besøk, er det flere fordeler ved å legge et teppe under møblementet. Her er det derimot et par punkter du bør ha i bakhodet når du velger ditt teppe. 

– Det er en fordel at teppet du velger tåler de påkjenningene som kommer med bruk av spisestuen. Stoler flyttes ofte inn og ut og det kan ofte bli litt matsøl, spesielt fra små barn. Derfor er det lurt å velge et teppe som er enkelt å vedlikeholde. 

De fleste tepper fanger opp smuler og andre matrester bedre enn gulvet under. I stede for at dette sklir utover hele gulvet, blir det liggende på teppet. På denne måten kan du enkelt støvsuge teppet og det er like fint som før måltidet startet. 

– Det er også her en fordel å velge et teppe som er stort nok for møblene dine. Vi anbefaler at teppet går 60 cm ut fra bordplaten på alle sider hvor det er plassert stoler,  du unngår da  at stolene står og vipper eller at bordet blir stående skjevt, fortsetter Rustenberg. 

Det er også flere fordeler med å legge et teppe under spisestuen din. Når du har besøk og flere skal spise middag ved det samme bordet, kan det ofte oppstå støy i form av lyd fra bestikk, glass og høye stemmer. Et godt teppe demper akustikk og gjør selskapet roligere og mer behagelig. 

– Rent estetisk ser det jo også ryddigere ut. Du samler på en måte spisestuen til en sone, noe som skaper en bedre romfølelse. Du får ofte litt mer følelse av en spisestue, og litt mindre følelse av kjøkkenbord, forteller Rustenberg. 

SOVEROM

Når det kommer til soverommet, ønsker mange å skape en følelse av luksus. Her skal det være behagelig å oppholde seg, rommet skal føles lunt og oppfordre til en avslappet stemning. Dette gjør du enkelt ved å legge et behagelig teppe. Det er mange gode måter å starte dagen på, men å sette føttene ned på et mykt og deilig teppe er det vanskelig å slå. 

– Her anbefaler vi å legge et stort teppe horisontalt, slik at du dekker begge sider av sengen og nedenfor, det skaper en god luksusfølelse. 

Ved å velge en horisontal plassering av teppet, kan du også ha nattbord stående på vanlig gulv, noe som kan sikre et mer stødig bord, ved valg av et teppe med lang lugg. Se mer om teppestørrelser på soverommet her.

– Når det kommer til farger og mønster, så er det stadig en trend i Norge å holde seg til ensfargede tepper. Vi ser likevel at flere velger sprekere farger, eller tepper med nyanser i fargene. Mønster trenger heller ikke å være skummelt, selv på soverommet, og du kan også få ensfargede tepper med mønster i, forteller Rustenberg. 

Et gulvteppe på soverommet vil både absorbere svevestøv som ofte befinner seg i luften på rommet, og ikke minst støy fra andre deler av huset. Dermed kan du oppleve både renere luft og en roligere atmosfære i rommet, kun ved å legge et enkelt teppe. 

GANGPARTIER

Dersom du har besøkt ulike hotell, har du kanskje opplevd noen som har lagt teppe i gangen mellom rommene, og noen som ikke har valgt å legge teppe i gangen. Dette gir en ganske stor kontrast i støynivå som kommer inn til de ulike rommene. 

Det er flere måter du kan sikre deg mindre støy fra selv de mest snikende skritt, til løpende barneføtter eller poter. Rustenberg forteller at det er flere måter du kan bruke et teppe i slike gangpartier på, og at du slett ikke trenger å legge et fullt vegg-til-vegg-teppe for å oppnå denne effekten. 

– Med et teppe i gangsonenen, vil du umiddelbart oppleve forskjellen det gjør på støy i hele etasjen. Lyder som kommer fra underetasjen dempes på lik linje med skritt og sko fra gangen. 

Gangpartier pleier heller ikke å være områder i huset der vi virkelig fokuserer på design og interiør. Ved å legge et teppe med spennende detaljer, farger eller mønster kan du vekke et sovende areal til live.

INNGANGSPARTI

Inngangspartiet i et hus eller i en leilighet må ofte tåle møkkete sko og mange turer inn og ut hver eneste dag. Derfor er det ekstra viktig å tenke på enkelt vedlikehold og riktig valg av farger når du skal legge teppe på gulvet. Et teppe vil fange opp mye av det støvet og smusset som blir dratt inn hver gang døren åpnes og små og store føtter skal gjennom rommet. 

– Velg et teppe som tåler jevnlig vedlikehold som støvsuging og kanskje til og med en runde i vaskemaskinen. I tillegg er det viktig at du bruker en form for antiskli under teppet i disse rommene. Da hindrer du at teppet krøller seg, flytter seg eller på annen måte kan skape skumle situasjoner, informerer Rustenberg. 

Et teppe i inngangspartiet gir også dine gjester et førsteinntrykk av resten av hjemmet ditt, og kan brukes til å harmonisere farger og andre elementer i interiøret ditt. Mange velger også å legge gulvvarme i inngangspartiet sitt, noe som lenge var sett på som en hindring for bruk av gulvtepper. 

– At du ikke kan bruke gulvtepper dersom du har varme i gulvet ditt, er kun en myte. Alle våre tepper kan brukes på gulv med gulvvarme installert. Det eneste man bør tenke på er at om det er parkett, skal ikke gulvtemperaturen overstige 26 grader, da kan nemlig gulvet ta skade, presiserer Rustenberg. 

UTEOMRÅDER 

Hos oss finner du også et utvalg av tepper som egner seg til bruk utendørs. Disse teppene tåler vær og vind, og er formstabile. I motsetning til andre typer tepper holder disse også godt på fargene selv om de blir liggende i sola over lengre tid. 

– Dette er tepper som virkelig tåler en støyt og som enkelt kan spyles uten at de trenger å henge til tørk over lengre tid. Dette gjør at de også kan egne seg under barnestoler, på bad og på andre spesielt utsatte områder innendørs, kommenterer Rustenberg. 

Et teppe kan gjøre de fleste uteområder lunere, og kan bidra til at det føles mer som et rom, selv om området er åpent. Ønsker du å skjerme terrassen din, vil teppet også ta for mye skraping av stolben og barneleker. 

TEPPER HAR INGEN FASI

Å skape sitt eget uttrykk er like vanskelig som det er gøy. Det finnes nesten ubegrenset med muligheter når man kombinerer ulike farger, mønster, former, størrelser og tekstiler. Et teppe kan skape ulike følelser, humør og assosiasjoner på lik linje med kunstverk eller interiør.

Derfor er det viktig at du finner ut hva som passer deg og ditt bruk av hjemmet før du tar med deg et teppe hjem. Våre dyktige forhandlere kan gi deg råd når det kommer til vedlikehold og sliteevne på de ulike teppene, men bare du vet hva som er helt riktig i ditt hjem. Derfor setter vi alltid av tid til en god prat når du skal inn og finne ditt nye teppe hos oss. 

– Ikke vær redd for å bruke tepper i ditt hjem, er Rustenberg sitt siste innspill til alle som søker å oppgradere sine hjem.